Bosna Hersek’te Drina Nehri’nde boğulan düzensiz göçmenler evsizler mezarlığına defnedildi
Batı Avrupa’ya gitme hayaliyle yola çıkan ve Sırbistan ile Bosna Hersek arasındaki Drina Nehri’ni geçmeye çalışırken boğulan çok sayıda düzensiz göçmenin yolculuğu, Bosna Hersek’teki evsizler mezarlığında sona erdi.
Bosna Hersek ile Sırbistan arasında yer alan Drina Nehri, düzensiz göçmenlerin Batı Avrupa’ya ulaşmak için geçtikleri noktalardan biri.
Nehri geçmeye çalışırken boğulan sistematik olmayan göçmenler, burada yaşayan insan hakları aktivistleri tarafından isimleri ve nereden geldikleri bilinmediği için evsizler mezarlığına gömülüyor.
Bosna Hersek’in Bijelina, Bratunac ve Zvornik’teki mezarlıklara gömülen sistemsiz göçmenler için Bijelina’daki mezar taşlarında şunlar yazıyordu: “Bu anma noktası, buraya gömülen göçmenlerin anısına oluşturuldu. Sizi ve hayallerinizi asla unutmayacağız.” Açıklama yer alıyor.
“Birkaç düzine kişinin boğulduğunu ve daha sonra Drina’ya gömüldüğünü keşfettim”
Tuzla’dan Nihad Suljic ve Bijelina’dan Vidak Simic, bölgedeki düzensiz göçmenlere yönelik yardım etkinlikleri düzenliyor.
Suljic, 7 yıldır bölgede çalıştığını, herhangi bir kuruluşta çalışmadığını, gönüllü olarak hareket ettiğini belirtti.
Düzensiz göçmenlerle ilk kez Tuzla’daki otogarda karşılaştığını belirten Suljic, “Onlara yiyecek alma ihtiyacı hissettim. Her gün işim bittikten sonra otogarın önünden geçerek onlara ekmek, su ve meyve aldım. Saraybosna’ya kamplara gitmek üzere gidenlere de bilgi verdim.” dedi.
Suljic, 2 yıl önce bir Afgan’ın kendisiyle iletişime geçerek akrabasının sınır bölgesinde kaybolduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bana yakınının fotoğrafını ve bilgilerini gönderdi. Zvornik’e gittim ve bazı iyi insanlar, medya ve sivil toplum kuruluşları sayesinde o cesedi bulmayı başardık. İdari işlemler tamamlandıktan sonra naaşı Afganistan’a gönderildi. Cesedin bulunmasına yardım etmeye çalıştığımda bunun münferit bir vaka olduğunu fark ettim “Sırbistan’dan Bosna-Hersek’e geçmeye çalışırken birkaç düzine kişinin boğulduğunu ve daha sonra Drina’ya gömüldüğünü keşfettim.”
Hayattayken hayatını kaybedenlere yardım edemese de en azından bir mezarlıkla onurlandırılmalarına yardımcı olduğunu belirten Suljic, nehri geçmeye çalışırken kaç kişinin boğulduğunun bilinmediğini belirtti.
“Her bedenin evinin yolunu bulması gerektiğine inanıyorum”
Bijelina’da 40 yılı aşkın süredir doktorluk yapan Vidak Simic, hayatını kaybeden düzensiz göçmenlere otopsi yapıyor ve DNA örnekleri alarak kimliklerini belirlemeye çalışıyor.
Simic, bulunan ilk cesetlerin 2015 yılında çalıştığı patoloji bölümüne getirildiğini kaydederek, şöyle konuştu:
“Başlangıçta yılda bir veya iki ceset oluyordu, ancak 2019’dan sonra keskin bir artış oldu, 8 veya 10 kişi vardı, birçoğu Drina Nehri yatağında bulundu. “İyi bir Hıristiyan olmaya çalışıyorum ve İyi bir doktor, bu benim yardım etmemi gerektiriyor. “Her cesedin evinin yolunu bulması gerektiğine inanıyorum. Yaklaşık 40 kişilik bu göçmenlerin kemik örneklerini sakladım. Bir kısmının DNA analizi yapıldı, kimlikleri belirlendi ve ülkelerine gönderildi, bir kısmının kimliklerini henüz tespit edemedik.”
Drina Nehri’nden çıkarılan 40 cesede otopsi yaptığını ve yaşlarının 20-30 arasında olduğunu belirten Simic, DNA örneklerini kalıcı olarak saklamaya karar verdiğini anlattı.